Welkom bij Femuza De overkoepelende organisatie voor muziek- en zangverenigingen
binnen de gemeente Súdwest-Fryslân.  

Bente Miedema winnaar Dyn PoadiumDe 16-jarige Bente Miedema uit Workum was gisteren de winnaar van het Solistenconcours Dyn Poadium dat gehouden werd in Kunstencentrum Atrium in Sneek. De jury beloonde haar optreden met maar liefst 93 punten, waardoor zij de hoogste score van de dag kreeg.
Dyn Poadium werd georganiseerd door de Federatie van Muziek en Zang in de Gemeente Súdwest-Fryslân Femuza in samenwerking met Kunstencentrum Atrium.

Omdat publiek niet was toegestaan tijdens het 52e Solistenconcours, was deze editie volledig online te volgen via een livestream. Maar liefst 69 nummers passeerden de revue tijdens een parade, festival en het concours. De deelnemers aan het festival ontvingen een verslag en de optredens van deelnemers aan het concours werden gewaardeerd in punten. De jury waardeerde het optreden van dwarsfluitiste Bente Miedema met het hoogste aantal punten waardoor zij de wisselbeker uit handen van wethouder Mirjam Bakker kreeg uitgereikt. De jury werd gevormd door Piet van der Heide en Harmke Bijlsma.

Uitslagen concours:
Categorie t/m 12 jaar:

1. 88,00 punten: Jesse Elkerbout, Franeker, altsaxofoon;
2. 87,00 punten: Eline de Boer, Schettens, sopraansaxofoon;
3. 83,00 punten: Siebren de Jong, Parrega, altsaxofoon.

Categorie 13 t/m 15 jaar:
1. 91,00 punten: Wietske Baarda, Oudega SWF, trompet;
2. 90,00 punten: Anna Verbeek, Oudega SWF, waldhoorn;
3. 85,50 Jolijn Althuisius, Franeker, klarinet.


Ensembles:
1. 91,00 punten: Jeffry Frikken, Marijke Djurrema, Corrie Jansen;
2. 84,50 punten: Hylkje Hoekstra, Anna Verbeek, Wietske Baarda;
3. 83,50 puten: Marike Jansen, Elène Kroon.

Categorie 16+:
1. 93,00 punten: Bente Miedema, Workum, dwarsfluit;
2. 91,50 punten: Lyanne Jongsma, Workum, dwarsfluit;
3. 91,00 punten: Anne-Marique Katsburg, Makkum, hobo.

Zeer grote animo voor Dyn Poadium

Femuza en Kunstencentrum Atrium gaan vanaf dit jaar samen het solistenconcours van de gemeente Súdwest-Fryslân organiseren. De 52e editie vindt zaterdag 29 mei plaats in het Atrium en de naastgelegen Noorderkerkzaal in Sneek. Het jaarlijkse evenement gaat verder onder een nieuwe naam, 'Dyn Poadium', en er is ook een andere opzet met drie categorieën: beginners, festivaldeelnemers en concoursdeelnemers. Voor deze editie hebben maar liefst 69 nummers zich aangemeld.

Het concours werd de afgelopen jaren georganiseerd door Femuza met Kunstencentrum Atrium als hofleverancier bij de deelnemers. De 2021-editie begint om 12.00 uur en duurt tot 22.00 uur. Dyn Poadium zal te volgen zijn via een live-stream op https://kunstencentrumatrium.nl/dynpoadium/ en is niet toegankelijk voor publiek.

De categorieën:

Groep 1: de parade (12:00 – 13:00 uur)
Jonge, beginnende muzikanten (een tot twee jaar op les) doen mee aan een parade in het Atrium. Ze passeren één voor één het podium en geven een kort optreden. Iedereen krijgt een oorkonde.

Groep 2: het festival (13:30 – 14:45 uur) Deelnemers in deze categorie zijn muzikanten vanaf het A-diploma van een muziekschool, verdeeld in leeftijdscategorieën. Zij spelen in de Noorderkerkzaal een solo- of ensemblestuk met piano of CD. De deelnemers krijgen een verslag van de jury. Er worden drie winnaars aangewezen, verder worden er geen punten en prijzen toegekend.

Groep 3: het concours (15:00 – 18:00 uur en 19:00 – 22:00 uur)
Het concours is voor iedereen die graag tegen andere muzikanten wil strijden voor de prijzen. Het niveau maakt niet uit, of het nou op A of D niveau is. Deelnemers worden vooral beoordeeld op het muziekstuk dat gekozen is en hoe het wordt uitgevoerd. De beoordeling wordt gedaan door een jury en er worden cijfers gegeven voor het optreden.

Jury:

De Jury wordt gevormd door Piet van der Heide en Harmke Bijlsma.

Pianobegeleiding:

De pianobegeleiding van de muzikanten is in handen van Mariëtte Hornsveld en Bert Liefers.

Bestuurswisseling

Op zaterdag 6 februari traden onze secretaris Jeffry Frikken, penningmeester Gerlof Otter en algemeen bestuurslid Willem Veninga af uit ons bestuur. Jeffry en Willem na een periode van 3 jaar; Gerlof na een periode van 6 bestuursjaren. We bedanken Jeffry, Gerlof en Willem voor hun inzet de afgelopen jaren en het vele werk dat zij hebben verricht. In hun plaats komen Hans Buren en Jellie Corbee als voorzitter respectievelijk secretaris het bestuur versterken, die we als nieuwe bestuursleden van harte welkom heten! Met deze bestuurswisseling bestaat ons bestuur vanaf heden uit drie personen. We zijn daarom nog steeds op zoek naar nieuwe bestuursleden. Ben je geïnteresseerd om zitting te nemen in ons bestuur of wil je graag meer informatie over een eventuele bestuursfunctie binnen Femuza, neem dan contact met ons op.

Jaarprogramma 2021

20 november 2021: Korenfestival | Gasthuiskerk Bolsward

27 december 2021: Jeugdstudiedag | De Utherne IJlst

Jaarprogramma 2022

12 februari 2022: Jeugdkorpsenfestival | It Heechhûs Heeg

12 maart 2022: Korpsenfestival | De Mande Nijland

9 april 2022: Solistenconcours

17 juni 2022: Galaconcert | Theater Sneek, optie

19 november 2022: Korenfestival

Vanwege corona en vanwege onze onzekere bestuurlijke situatie en de toekomst van Femuza zijn meerdere geplande activiteiten vervallen, waaronder de Jeugd Studiedag en het Jeugdkorpsenfestival