Zeer geslaagde Jeugdstudiedag van Femuza

IJlst – Op 3e Kerstdag, 27 december vond de jaarlijkse Jeugdstudiedag van Femuza plaats in IJlst. Deze dag wordt, traditie getrouw, georganiseerd tussen Kerst en Oud en Nieuw. 54 muzikanten hebben de hele dag gemusiceerd in drie groepen: beginners, gevorderden en een aparte groep slagwerkers, onder leiding van Roelof Bakker, Jan Hibma en Martijn Oostra. De meeste deelnemers zijn jongeren, maar het aantal ouderen neem gestaag toe, mede door de “Nieuw Talent” speelgroepen, die veel korpsen in de regio aanbieden voor senioren. De dag werd afgesloten met een eindpresentatie voor familie, vrienden en andere belangstellenden. De eerstkomende activiteiten van Femuza zijn het jeugdkorpsenfestival op 18 januari en het solistenconcours op 8 februari.

Lees meer: Zeer geslaagde Jeugdstudiedag van Femuza

De Reinbôge uit Woudsend winnaar Korenfestival

Op zaterdag 16 november vondt in de Gertrudiskerk in Workum het jaarlijkse korenfestival van Femuza plaats. Femuza is de federatie van muziek en zang in gemeente Súd West Fryslân. Er deden negen koren mee die elk een programma verzorgden van 20 minuten.

“De Reinbôge” uit Woudsend. Het koor is zaterdag 16 november winnaar geworden van het Femuza Korenfestival. Het koor staat onder leiding van Louiza Saitova. Op 12 juni 2020 doet het koor mee aan het Gala concert van Femuza in theater Sneek. 

Lees meer: De Reinbôge uit Woudsend winnaar Korenfestival

Winst voor fanfare Wilhelmina Easterein en A-slagwerkensemble C.M.V. Oranje Bolsward op muziekfestival Femuza

IJLST – Fanfare Wilhelmina uit Easterein werd afgelopen zaterdag 23 maart winnaar van het muziekfestival dat georganiseerd werd door de Federatie voor Muziek- & Zangverenigingen in de gemeente Súdwest-Fryslân (Femuza). Het slagwerkensemble van C.M.V. Oranje Bolsward leverde op datzelfde festival een dermate goede prestatie dat zij door de jury een eervolle vermelding ontvingen.

Lees meer: Winst voor fanfare Wilhelmina Easterein en A-slagwerkensemble C.M.V. Oranje Bolsward op...

Wietske Baarda wint 50ste solistenconcours Femuza

De 11-jarige Wietske Baarda uit Oudega SWF werd afgelopen zaterdag 2 maart winnaar van het 50ste solistenconcours van Femuza, de federatie voor muziek- en zangverenigingen van de gemeente Súdwest-Fryslân.

De vertolking van het muziekwerk de Zeemansdans van componist Jan van der Roost door de jonge bugelspeelster werd door juryleden Sytze van der Hoek en Geert Jan Kroon beloond met maar liefst 90 punten, goed voor een eerste prijs met lof en een optreden tijdens het galaconcert van Femuza op vrijdag 21 juni in Theater Sneek.
Bij de ensembles won een slagwerkkwartet van C.M.V. Oranje Bolsward op marimba, xylofoon en vibrafoon, bestaande uit Jeffry Frikken, Eline Scheltinga, Marijke Djurrema en Corrie Jansen. Hun optreden werd door de jury beloond met 85 punten. Zij brachten het muziekwerk Metric Lips van Béla Fleck ten gehore.
Bijzonder was dat het solistenconcours dit jaar voor de vijftigste keer georganiseerd werd, een heuse jubileumeditie. In totaal waren er tijdens het solistenconcours 35 optredens in diverse samenstellingen. In tegenstelling tot andere jaren werd het solistenconcours vanwege beschikbaarheid niet in de Stadslaankerk te IJlst, maar in de Gasthuiskerk te Bolsward georganiseerd.
De winnaars van het solistenconcours:

  • 2e prijs ensembles: duo Anneke Zeinstra (trompet) en Stefan Yska (bugel), 83,4 punten
  • 1e prijs ensembles: slagwerkkwartet Jeffry Frikken, Marijke Djurrema, Corrie Jansen en Eline Scheltinga, 85 punten
  • 2e prijs solisten t/m 11 jaar: Anna Elisabeth Verbeek, hoorn, 88 punten
  • 1e prijs solisten t/m 11 jaar: Wietske Baarda, trompet, 90 punten
  • 2e prijs solisten 12 t/m 15 jaar: Astrid Kappeyne van de Copello, altsaxofoon, 84 punten
  • 1e prijs solisten 12 t/m 15 jaar: Bente Miedema, dwarsfluit, 88,4 punten
  • 2e prijs solisten vanaf 16 jaar: Sanne Janzen, altsaxofoon, 82,4 punten
  • 1e prijs solisten vanaf 16 jaar: Anna Verbeek, altsaxofoon, 87,6 punten

Winnaar wisselbeker: Wietske Baarda, trompet, 90 punten

Lees meer: Wietske Baarda wint 50ste solistenconcours Femuza

“De Notenkrakers” Makkum wint Jeugdfestival Femuza

Nijland – Jeugdorkest “De Notenkrakers” uit Makkum is zaterdag tot winnaar uitgeroepen van het Jeugdkorpsenfestival van Femuza in Nijland.

Het Jeugdfestival van Femuza was goed bezet met negen jeugdorkesten. Femuza is de federatie van muziek en zang in de gemeente Súdwest-Fryslân. De deelnemers werden beoordeeld door Sijtze van der Hoek uit Veenhuizen. Hij wees “De Notenkrakers” – het jeugdorkest van Hallelujah Makkum - aan als winnaar. Dit jeugdorkest staat onder leiding van Nynke Jaarsma.
De winnaar ontving een beker en mag deelnemen aan het Galaconcert van Femuza in Theater Sneek op 21 juni.

Lees meer: “De Notenkrakers” Makkum wint Jeugdfestival Femuza