Twee stijlen festival - vanaf 2013

Er is een festval "oude" stijl en een "nieuwe"stijl. Hier is voor gekozen omdat er meerdere vragen vanuit verenigingen kwamen voor een opwaardering van het festival, met bv een wedstrijdelement erin. Daarnaast blijft de vraag om wel een laagdrempelig optreden te kunnen geven waarbij een jurylid een verslag schrijft.

Er is gekozen voor twee verschillende festivals waar iedere vereniging aan mee kan doen. De oude stijl is een combinatie geworden van wat de voormalige federaties al als festival gebruikten. Ook al heet het oude stijl, het kan dus wat afwijken van wat u gewend bent omdat het een combinatie is van de meerdere federaties.

Het doel van de festivals is om op een uitdagende manier festivals te organiseren waarbij verenigingen gestimuleerd worden het beste uit zichzelf te halen waardoor er meer mooie muziek te beluisteren valt.

De verschillen zitten met name in de jurering en het programma, hieronder is dit te zien.

Festival oude stijl

Er is een vakjury aanwezig die de muzikale kant beoordeelt en voor elke vereniging een verslag schrijft. Hiernaast is een publieksjury aanwezig die let op de Public Relations, aankleding, presentatie e.d. van de verenigingen. Er is een publieksprijs. Het te brengen programma is vrij. Voor de koren staat er tussen de 15 en 25 minuten per vereniging.

Er wordt geen inleggeld gevraagd, ook entree en programma’s zijn gratis.

Festival nieuwe stijl

Er is een vakkundige jury aanwezig die de muzikale kwaliteiten beoordeelt. Hierbij wordt rekening gehouden met het creatief omgaan met eigen mogelijkheden van het koor. Verder wordt er op het totaal programma van de vereniging gejureerd. Voor de koren geldt dat er in ieder geval een stuk gezongen wordt waarbij een solist, duo, trio of kwartet door het koor begeleid wordt. De rest van het programma is vrij, en er is 15 tot 25 minuten tijd.

Er is geen publieksjury, het gaat om de muziek gebracht wordt. Voor de stimulering zijn er prijzen te winnen. De prijs is voor de koren een geldbedrag van €150,00. Voor de bekostiging worden deelnamekosten in rekening gebracht. De verenigingen betalen €15,00 per vereniging. Er is één prijs te winnen, de jury legt uit waarom voor deze vereniging gekozen is, er hoeven geen punten bekend gemaakt te worden. Wel krijgen alle verenigingen een kritisch verslag.