Galaconcert 15 juni

Muzikaal galaconcert Femuza

SNEEK – Afgelopen vrijdag organiseerde de Federatie voor Muziek- & Zangverenigingen in de gemeente Súdwest-Fryslân (Femuza) in Theater Sneek haar jaarlijkse galaconcert. Alle winnaars van de diverse concoursen en festivals presenteerden tijdens dit galaconcert hun talenten.

Lees meer

Vocaal Ensemble Eljakim wint Zangfestival Femuza.

Vocaal Ensemble Eljakim wint Zangfestival Femuza.


De Federatie van Muziek en Zang in de Gemeente Súdwest-Fryslân – Femuza - organiseerde op zaterdag 18 november een competitief zangfestival in de Gasthuiskerk in Bolsward.


Aan dit festival namen acht koren deel die werden beoordeeld door vakjury Eke Salomé en Monique Bakker. Een divers palet aan koren nam deel aan het festival, van traditionele koren tot shantykoor en smartlappenkoor. Aan het einde van het festival kreeg de jury het laatste woord en riep Vocaal Ensemble Eljakim uit Bolsward tot winnaar uit. Dit koor staat onder leiding van Erwin de Ruijter.


De winnaar ontving een beker en een geldbedrag en mag deelnemen aan het Galaconcert van Femuza in 2018 in Theater Sneek.

Lees meer

Programma zangfestival 18 november

In de Gasthuiskerkerk te Bolsward

 Jury:

Eke Salomé

Monique Bakker

 

 •  19.00 Kerkkoor Terkwerd - Tineke Feer
 • 19.20 De Pollesjongers Woudsend  -Louisa Saitova
 • 19.40 Instemming Sneek - Grietje Dam -Riemersma 
 •  20.00 De Lofstem Schettens -  Sjoukje van der Land
 • 20.20 Eljakim Bolsward  -Erwin de Ruyter
 • 20.40 pauze
 • 21.10 Nije Moed Oosthem -  Grietje Dam-Riemersma
 • 21.30 Hallelujah Arum - Sjouke Bruining
 • 21.50 Kommer en Kwel  -Oppenhuizen
 • 22.10 Jury beraad en uitreiking prijs
 • 22.30  Slot
 • Lees meer

Veel deelname aan korpsenfestival Femuza

Maar liefst veertien slagwerkensembles, fanfares, harmonieën en brassbands doen mee aan het jaarlijkse competitieve korpsenfestival dat de Federatie voor Muziek- & Zangverenigingen in de gemeente Súdwest-Fryslân (Femuza) op zaterdag 7 april aanstaande organiseert.

Ook dit jaar is de belangstelling voor het jaarlijks terugkerende competitieve korpsenfestival van Femuza groot. Veertien deelnemers gaan tijdens het muziekfestival de strijd met elkaar aan om winnaar te worden en hun beste prestaties aan de jury te laten horen. De invulling van het programma is vrij, op voorwaarde dat de deelnemers een concourswerk ten gehore brengen.

De deelnemende ensembles en orkesten worden door een vakjury beoordeeld op hun prestaties, waaronder ritmiek, dynamiek en muzikaliteit. De vakjury bestaat tijdens dit festival uit de heren Arnold Span en Luuk Tuinstra. Aan het eind van het festival wijst de vakjury op basis van hun beoordelingen een winnaar van het festival aan, die een beker en een geldbedrag ontvangt en daarnaast mag deelnemen aan het galaconcert dat Femuza organiseert op vrijdagavond 15 juni in Theater Sneek. Aan het galaconcert doen de winnaars mee van de festivals en concoursen die Femuza gedurende het seizoen organiseert.

De deelnemers aan het competitieve korpsenfestival op zaterdag 7 april aanstaande zijn:

Lees meer

Uitslag 49e Solistenconcours

Klik op de foto voor al de foto's  


Ensembles:
1e prijs: Marijke Djurrema, Corrie Jansen-Krol en Jeffry Frikken op Marimba 90 punten
2e prijs: Sanne Altena op trompet en Mariska Altena op bugel 87 punten

Solisten t/m 11 jaar:
1e prijs: Jesse Elkerbout (9 jaar) op altsaxofoon 91 punten
2e prijs: Wietske Baarda (10 jaar) op trompet 90 punten

Solisten 12 t/m 15 jaar:
1e prijs: Hilde Veninga (14 jaar) op sopraansaxofoon 94 punten
2e prijs: Bente Miedema (13 jaar) op dwarsfluit 91,5 punten

Solisten 16 jaar en ouder
1e prijs: Gerbrich Greidanus (17 jaar) op euphonium 96 punten
2e prijs: Sjoerd Krol (16 jaar) op trompet 87 punten

 

Winnaar wisselbeker: Gerbrich Greidanus

Geplaatst voor een solo-optreden tijdens het Galaconcert van Femuza op 15 juni 2018 in Theater Sneek: Hilde Veninga Toelichting: winnares Gerbrich Greidanus woont buiten de gemeente en komt daardoor hier niet voor in aanmerking.

De volledige uitslag.pdf

Lees meer

Goed bezet Jeugdkorpsenfestival op 20 januari

Met maar liefst elf deelnemers is het Jeugdkorpsenfestival van Femuza prima bezet. Femuza is de Federatie van Muziek en Zang in de Gemeente Súdwest-Fryslân. Niet alle deelnemers komen uit deze gemeente. Onder de deelnemers bevindt zich een “vreemde eend in de bijt”, het gecombineerde jeugdorkest van Melodia Wijckel / Stêd Sleat.Het festival begint om 16.00 uur en vindt plaats in MFC It Harspit in Oppenhuizen. Alle jeugdorkesten brengen een programma van 20 minuten en worden beoordeeld door vakjury Geert Jan Kroon uit Leeuwarden. Geert Jan Kroon is musicoloog, componist, dirigent en muziekjournalist.De jury wijst een winnaar aan en het beste jeugdorkest van een vereniging aangesloten bij Femuza wint een optreden tijdens het Galaconcert van Femuza op 15 juni in Theater Sneek.

De deelnemende jeugdorkesten zijn:

Lees meer

Korenfestival Gasthuiskerk Bolsward 17 nov 2018

Op 17 november 2018 houden we ons zangfestival in de Gasthuiskerk te Bolsward. Het is een festival waarin zowel de zanginhoudelijke kant als de presentatie een rol spelen. Zie toelichting Er is een piano aanwezig en er is een mogelijkheid om in te zingen.

Lees meer

Veel animo voor Korenfestival Femuza

Voor het Korenfestival van Femuza op 22 april hebben zich maar liefst 10 verenigingen aangemeld. Het festival vindt plaats in de Grote of Sint-Gertrudiskerk in Workum. Femuza is de federatie van Muziek en Zang in Súdwest-Fryslân.

Deelnemers hebben 20 minuten tijd om hun programma te brengen. De koren worden beoordeeld door een vakkundige jury, die bestaat uit Bram Stellingwerf en Merlijn Kaper. Zij wijzen een winnaar aan die naar huis gaat met een beker, een geldbedrag en deelname aan het Galaconcert van Femuza in Theater Sneek op 16 juni aanstaande.

De deelnemers zijn:
Samar Makkum o.l.v. Jannie-Kramer-Gietema
Eljakim Bolsward o.l.v. Erwin de Ruijter
Willekoar Heeg o.l.v. Louiza Saitova
Sjongersnocht Oudega (SWF) o.l.v. Luuk de Vries
Ta Gods Eare Ferwoude o.l.v. Gerrit de Vries
Zanggroep Exmorra o.l.v. Anna Bonnema
Sjonggroep Majim Koudum o.l.v. Jannie Kramer-Gietema
It Woldinghekoar Wons o.l.v. Willem Kuipers
De Lofstem Schettens o.l.v. Sjoukje van der Land
Chr. Mannenkoor Laus Deo Workum o.l.v. Gerrit de Vries

Het festival vindt plaats in de Grote of Sint-Gertrudiskerk in Workum en begint om 18.20 uur. De toegang is gratis.

Lees meer

test

Grote deelname 48e Solistenconcours

IJLST - Op zaterdag 11 februari organiseert Femuza het 48e Solistenconcours in de Stadslaankerk in IJlst. Aan het Solistenconcours doen 50 nummers (solisten, ensembles) mee. De deelnemers komen niet alleen uit de Gemeente Súdwest-Fryslân, maar ook van buiten deze gemeente. De vakjury bestaat uit Angelica Braam en Gosse Reijenga.

Lees meer

23 september | Themabijeenkomst "Programmeren"

Femuza organiseert op 23 september weer een themabijeenkomst. Het thema is deze keer "programmeren". Hoe stel je een mooi concertprogramma samen?

Deze bijeenkomst is bedoeld voor de leden van de verenigingen die bij Femuza aangesloten zijn en zich bezig houden met de samenstelling van het muziekprogramma en voor dirigenten.
Andries de Haan en Marten van der Wal vertellen hoe zij hun concerten samenstellen en aan welke eisen de muziek moet voldoen.
Aanvang: 10.00 uur.
U of uw muziekcommissie kunnen zich opgeven via de website van Femuza of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Het Convent | Groot Kerkhof 1/A | 8701 HG Bolsward

Femuza ontvangt subsidie voor extra activiteiten

Gemeente Súdwest-Fryslân heeft Femuza subsidie verstrekt voor scholing en het organiseren van themabijeenkomsten voor de muziek- en zangverenigingen in de deze gemeente.

De bijeenkomsten zijn een vervolg op het beleid dat door Femuza in 2015 is ingezet. Het afgelopen jaar organiseerde de federatie diverse bijeenkomsten over onder andere fondsenwerving en crowdfunding, jeugdbeleid en Leeuwarden 2018.

In het komende jaar wil Femuza een regeling realiseren die koren in de gelegenheid stelt om aan stemvorming en koorscholing te doen. Ook zullen er weer themabijeenkomsten georganiseerd worden met als onderwerpen podiumangst, sociale media, digitalisering, ouderenbeleid en de zakelijke kant van amateurkunstverenigingen.

Hiernaast staan er enkele grote evenementen voor de deur zoals Leeuwarden 2018 (KH2018) waarin ook Gemeente Súdwest-Fryslân partner is en het European Youth Music Festival in 2018. Femuza wil ook graag de aangesloten verenigingen en de regio bij deze evenementen betrekken. Bij Femuza zijn ongeveer 30 koren en 30 muziekverenigingen aangesloten.

De bijeenkomsten zijn een aanvulling op het aanbod van Femuza. Ze zullen toegankelijk zijn voor alle muziek- en zangverenigingen uit de gemeente Súdwest-Fryslân.

Femuza organiseert bijeenkomst over podiumangst

Op zaterdag 18 maart organiseert Femuza een themabijeenkomst over podiumangst. Gastspreker is Sijtze van der Hoek.

Podiumangst kan variëren van Plankenkoorts (een lichte, soms zelfs onschuldige vorm) tot podiumvrees (een ergere vorm). De zenuwen voor een optreden, kunnen helpen om gefocust te zijn, maar als de zenuwen het functioneren gaan belemmeren, wordt dit podiumangst genoemd. Helaas is podiumangst vaak een taboe. Het liefst doen muzikanten alsof de klachten niet bestaan, niet bij zichzelf en niet bij anderen.

Lees meer

Excelsior Parrega wint Korpsenfestival Oude Stijl

Het Korpsenfestival Oude Stijl werd op 29 oktober gewonnen door Excelsior uit Parrega dat onder leiding staat van Guus Pieksma.

Alle zeven deelnemende orkesten hadden er veel werk van gemaakt om het talrijk aanwezige publiek te vermaken met mooie muziek en show. De orkesten werden door vakjury Sijtze van der Hoek voorzien van een (positief) kritisch verslag. Publieksjury Joke Huizinga en Fokke van Ommen riepen de harmonie uit Parrega tot winnaar uit.

Lees meer

test

Galaconcert Femuza in Theater Sneek

Gemeente Súdwest-Fryslân heeft Femuza subsidie verstrekt voor het organiseren van acht themabijeenkomsten voor de muziek- en zangverenigingen in de deze gemeente.

Het idee ontstond naar aanleiding van de uitkomsten van een grote enquête die door Keunstwurk werd gehouden naar de vernieuwingskracht van amateurkunstverenigingen in Fryslân. Actuele thema’s in deze uitkomsten zijn de onbekendheid met fondsenwerving en crowdfunding, ledenwerving, vrijwilligers en jeugdbeleid. Deze thema’s wil Femuza graag gebruiken bij de inrichting van de bijeenkomsten.

Hiernaast staan er enkele grote evenementen voor de deur zoals Leeuwarden 2018 (KH2018) waarin ook Gemeente Súdwest-Fryslân partner is en het European Youth Music Festival in 2018. Femuza wil ook graag de organisaties, betekenis en spin-off van deze evenementen op de regio in deze themabijeenkomsten betrekken.

Lees meer

test

Harmonie Sneek wint korpsenfestival

NIJLAND – Juryleden Danny Oosterman en Jacob de Haan wezen afgelopen zaterdag unaniem Harmonie Sneek als winnaar aan van het Korpsenfestival van Femuza in De Mande in Nijland. Zij bleven de winnaar van vorig jaar Halleluja Makkum nipt voor.

Het festival was met elf deelnemers zeer goed bezet. De deelnemers moesten in een voorgeschreven tijd een programma ten gehore brengen. De enige restrictie was dat het programma een concourswerk moest bevatten. Tussen tien fanfareorkesten blonk het harmonieorkest Halleluja Makkum uit in klank en spelopvatting maar werd uiteindelijk net voorbijgestreefd door Harmonie Sneek op muzikaliteit.

Het festival werd afgesloten door een spetterend Galaconcert van het Gelders Fanfare Orkest onder leiding van Erik van de Kolk. Femuza is de federatie van muziek en zang in de gemeente Súdwest-Fryslân.

Gelders Fanfare Orkest slotstuk bomvol Korpsenfestival

Voor het Korpsenfestival van Femuza op 12 maart hebben zich maar liefst 11 verenigingen aangemeld.

Het festival wordt afgesloten door een Galaconcert van één van de beste fanfareorkesten die Nederland op dit moment rijk is: het Gelders Fanfare Orkest onder leiding van Erik van de Kolk. Femuza is de federatie van Muziek en Zang in Súdwest-Fryslân.

Deelnemers hebben tussen 20 en 40 minuten tijd hun programma te brengen, met alleen de voorwaarde dat er een concourswerk op het programma moet staan. Verdere invulling staat de deelnemers vrij. De competitie staat bij dit festival voorop. De orkesten worden beoordeeld door een vakkundige jury, die bestaat uit Jacob de Haan en Danny Oosterman. Zij wijzen een winnaar aan die naar huis gaat met een beker, een geldbedrag en deelname aan het Galaconcert van Femuza in Theater Sneek op 18 juni aanstaande.

Lees meer

Bestuurswisseling bij Femuza

Op 27 februari hadden we een vlotte en goede ledenvergadering. We namen afscheid van bestuurslid Wytze van der Zee die zich ongeveer 17 jaar voor inzette voor de federatie (eerst Wymbritseradiel).

Ook namen we afscheid van penningmeester Arjen Loonstra die 15 jaar actief was als bestuurder voor de federatie (eerst Wûnseradiel). Arjen blijft wel de boekhouding doen.

We verwelkomen Marijke Djurrema als nieuw bestuurslid bij Femuza. Marijke is goed ingevoerd in de amateurkunst - Ateliers Majeur, Meldije en Via Scala, het Blazing-project in Bolsward e.o. - en was onder meer actief als voorzitter van CMV Oranje Bolsward.

29 oktober | Korpsenfestival Oude Stijl

Thema en Presentatie

De Federatie van Muziek en Zang Femuza organiseert op zaterdag 29 oktober het “Korpsenfestival Oude Stijl” in MFC De Mande in Nijland. Aan dit festival nemen zes orkesten deel die worden beoordeeld door vakjury Sijtze van der Hoek. Maar de orkesten worden ook beoordeeld door een publieksjury, die let op de presentatie van de orkesten.

MFC De Mande | Tramstrijjte 2A | 8771 RS Nijland
Aanvang 18.30 uur | Entree: gratis

Lees meer

Femuza ontvangt subsidie voor organiseren themabijeenkomsten

Gemeente Súdwest-Fryslân heeft Femuza subsidie verstrekt voor het organiseren van acht themabijeenkomsten voor de muziek- en zangverenigingen in de deze gemeente.

Het idee ontstond naar aanleiding van de uitkomsten van een grote enquête die door Keunstwurk werd gehouden naar de vernieuwingskracht van amateurkunstverenigingen in Fryslân. Actuele thema’s in deze uitkomsten zijn de onbekendheid met fondsenwerving en crowdfunding, ledenwerving, vrijwilligers en jeugdbeleid. Deze thema’s wil Femuza graag gebruiken bij de inrichting van de bijeenkomsten.

Hiernaast staan er enkele grote evenementen voor de deur zoals Leeuwarden 2018 (KH2018) waarin ook Gemeente Súdwest-Fryslân partner is en het European Youth Music Festival in 2018. Femuza wil ook graag de organisaties, betekenis en spin-off van deze evenementen op de regio in deze themabijeenkomsten betrekken.

Lees meer

Galaconcert Femuza vrijdag 15 juni in Theater Sneek

Aanstaande vrijdag 15 juni organiseert de Federatie voor Muziek- & Zangverenigingen in de gemeente Súdwest-Fryslân (Femuza) in Theater Sneek haar jaarlijkse galaconcert. Daaraan doen alle winnaars mee die het afgelopen seizoen de diverse festivals voor muziek- en zangverenigingen, jeugdkorpsen en solisten wonnen.


In het najaar van 2017 won koor Eljakim uit Bolsward het zangfestival, waarmee het koor de eerste deelnemer aan het galaconcert was. Na afloop van het jeugdkorpsenfestival in januari kwam jeugdorkest Koperkabaal Blauwhuis als winnaar uit de bus en de jury van het solistenconcours benoemde sopraansaxofoniste Hilde Veninga tot winnaar van die wedstrijd. Bij het muziekfestival in april deed de jury een bijzondere uitspraak: ze riepen fanfare Nij Libben uit Witmarsum uit tot winnaar van het festival, en deden verder een eervolle vermelding aan het slagwerkensemble van Oranje Bolsward. Dat leidde ertoe dat de jury zowel fanfare Nij Libben als het slagwerkensemble van Oranje uitnodigde voor deelname aan het galaconcert. Het programma van het galaconcert op vrijdag 15 juni ziet er als volgt uit:


Lees meer

Fanfare Nij Libben Witmarsum wint Korpsenfestival Femuza

NIJLAND – Fanfare Nij Libben uit Witmarsum werd afgelopen zaterdag 7 april winnaar van het korpsenfestival dat georganiseerd werd door de Federatie voor Muziek- & Zangverenigingen in de gemeente Súdwest-Fryslân (Femuza).

De fanfare uit Witmarsum, die onder leiding staat van Andries Kramer, bracht volgens juryleden Arnold Span en Luuk Tuinstra een gevarieerd en qua niveau kwalitatief goed programma ten gehore. De juryleden waardeerden Nij Libben met hun optreden omdat de kwaliteit bij alle werken erg goed was. De fanfare speelde onder andere filmmuziek van Lord of the Rings en het gedragen Andante et Bolero, waarbij sopraansaxofoniste Hilde Veninga soleerde. De jury benoemde dat de solist op een mooie manier ondersteund werd door de rest van het korps, waar het bij andere orkesten daar soms nog aan ontbrak en de solist minder prominent naar voren kwam.

Lees meer

Cultuurdag Súdwest-Fryslân

Op 17 februari organiseert Femuza samen met de Gemeente Súdwest-Fryslân en Cultuur Kwartier Sneek een Cultuurdag. Bestuurders en leden van muziek- en zangverenigingen in de gemeente Súdwest-Fryslân zijn van harte uitgenodigd deze dag te bezoeken. De Cultuurdag vindt plaats in Kunstencentrum Atrium in Sneek. Er zijn verschillende activiteiten waaraan deelgenomen kan worden.

Femuza houdt haar jaarvergadering waarbij alle zang- en muziekverenigingen uit de gemeente Súdwest-Fryslân van harte welkom zijn. Aansluitend op de ledenvergadering vinden er om 11.15 uur korte presentaties plaats over het gebruik van sociale media, de rol van de cultuurcoach en werving van vrijwilligers. De nieuwe wethouder van cultuur mevrouw Stella van Gent zal vervolgens een cultuurmarkt openen waar diverse culturele organisaties met een stand staan.

Voor muzikanten vinden ’s middags workshops plaats die worden afgesloten met een eindpresentatie in de Noorderkerk.

Gedetailleerde informatie over het programma is te vinden op www.femuza.nl

Femuza Cultuurdag Súdwest-Fryslân 17 februari 2018

Op 17 februari organiseert Femuza samen met de gemeente Súdwest-Fryslân en Cultuur Kwartier Sneek een Cultuurdag. Bestuurders en leden van muziek- en zangverenigingen in de gemeente Súdwest-Fryslân zijn van harte uitgenodigd deze dag te bezoeken. De Cultuurdag vindt plaats in Kunstencentrum Atrium in Sneek. Er zijn verschillende activiteiten waaraan deelgenomen kan worden.

Lees meer

Koperkabaal Blauwhuis wint Jeugdfestival Femuza

OPPENHUIZEN – Koperkabaal uit Blauwhuis is zaterdag tot winnaar uitgeroepen van het Jeugdkorpsenfestival van Femuza in Oppenhuizen.
Het Jeugdfestival van Femuza was goed bezet met elf jeugdorkesten. Femuza is de federatie van muziek en zang in de gemeente Súdwest-Fryslân. De deelnemers werden beoordeeld door Geert Jan Kroon uit Leeuwarden. Hij wees Koperkabaal Blauwhuis, dat onder leiding stond van Roelof Bakker, aan als winnaar.
De winnaar ontving een beker en mag deelnemen aan het Galaconcert van Femuza in Theater Sneek op 15 juni.
Foto’s: Jeroen van der Kallen / Femuza

Lees meer

Femke Galama prolongeert titel tijdens Solistenconcours Femuza

Femke Galama prolongeert titel tijdens Solistenconcours Femuza

IJLST – Op zaterdag 11 februari organiseerde Femuza het 48e solistenconcours voor Súdwest-Fryslân in de Stadslaankerk in IJlst. Aan het solistenconcours deden maar liefst 49 nummers mee verdeeld over vier categorieën. Zij werden beoordeeld door juryleden Gosse Reijenga en Angelica Braam.

Winnaar in de categorie tot 12 jaar werd Esther Stemerding uit Ferwoude. In de categorie 12 t/m 15 jaar ging de beker naar Femke Galama uit Tjerkwerd. Bij de muzikanten vanaf 16 jaar ging de winst naar Amber Kwant uit Sneek. Bij de ensembles ging de hoogste eer naar het saxonfoonkwartet van Eendracht Maakt Macht uit Oudega (SWF).

Lees meer

Sjonggroep Majim Koudum winnaar Korenfestival Femuza

WORKUM – Juryleden Bram Stellingwerf en Merlijn Kaper wezen afgelopen zaterdag Sjonggroep Majim uit Koudum als winnaar aan van het Korenfestival van Femuza. Het winnende koor staat onder leiding van dirigente Jannie Kramer-Gietema. 

Het festival vond plaats in de historische Sint Gertrudis in Workum en was met tien deelnemers zeer goed bezet. De deelnemers moesten in een voorgeschreven tijd een programma ten gehore brengen. De koren werden vaktechnisch beoordeeld en ook op de presentatie. Inhoudelijk kwam Majim als beste uit de bus en dit koor mag deelnemen aan het Galaconcert van Femuza op 16 juni in Theater Sneek. De prijs voor de beste presentatie ging naar Zanggroep Exmorra.

Femuza is de federatie van muziek en zang in de gemeente Súdwest-Fryslân.

Lees meer

16 juni | Galaconcert Femuza in Theater Sneek

De Federatie van Muziek en Zang in de gemeente Súdwest-Fryslân – Femuza – organiseert op vrijdag 16 juni haar jaarlijkse Galaconcert in Theater Sneek. Tijdens dit Galaconcert biedt Femuza alle winnaars van haar competitieve festivals en solistenconcoursen in dit seizoen een mooi podium.

Maar liefst zestig en koren en muziekkorpsen in de gemeente Súdwest-Fryslân zijn bij Femuza aangesloten. Femuza organiseert diverse zang- en muziekfestivals en solistenconcoursen in verschillende vormen; festivals waar de nadruk wordt gelegd op een thema zoals presentatie, maar ook competitieve festivals. De winnaars van de competitieve festivals voor koren en korpsen van dit seizoen krijgen als prijs deelname aan het Galaconcert aangeboden. Het deelnemersveld wordt gecompleteerd door de winnaar van het solistenconcours.

De deelnemers aan het Galaconcert zijn:

Fanfare Eendracht Maakt Macht Oudega (SWF) o.l.v. Piet Groeneveld
Sjonggroep Majim o.l.v. Jannie Kramer-Gietema
Koperkabaal Blauwhuis o.l.v. Roelof Bakker
Femka Galama, altsaxofoon

Theater Sneek | Westersingel 28 | 8601 GR Sneek
Aanvang 19.45 uur | Entree: gratis
www.femuza.nl

Lees meer

Koperkabaal Blauwhuis wint Jeugdkorpsenfestival

Het Jeugdfestival van Femuza was afgelopen zaterdag zeer goed bezet met dertien jeugdorkesten. Femuza is de federatie van muziek en zang in de gemeente Súdwest-Fryslân. De deelnemers werden beoordeeld door Nynke Jaarsma uit Wons. Zij wees Koperkabaal Blauwhuis, dat onder leiding stond van Roelof Bakker, aan als winnaar. De winnaar ontving een beker en mag deelnemen aan het Galaconcert van Femuza in Theater Sneek op 16 juni.


EMM Oudega (SWF) winnaar Korpsenfestival Femuza

NIJLAND – Juryleden Danny Oosterman en Arnold Span wezen afgelopen zaterdag Fanfare “Eendracht Maakt Macht” uit Oudega als winnaar aan van het Korpsenfestival van Femuza. Het winnende orkest toonde onder leiding van dirigent Piet Groeneveld een constant hoog niveau met een bijzondere vermelding voor altsaxofoonsoliste Femke Galama.

Het festival was met tien deelnemers zeer goed bezet. De deelnemers moesten in een voorgeschreven tijd een programma ten gehore brengen. De enige restrictie was dat het programma een concourswerk moest bevatten. Diverse orkesten gebruikten het festival als voorbereiding op andere evenementen als het Gouden Spiker Festival en het WMC in Kerkrade. De jury noemde het niveau van de deelnemende orkesten over het algemeen hoog en had in het bijzonder complimenten over voor Hallelujah Makkum, Wubbenus Jacobs Arum en Hosanna Wons.

Lees meer

(Jeugd)play-inn, Quiz en Muziektheater in IJlst

Op dinsdag 27 december organiseerde Femuza in MFC De Utherne in IJlst een (jeugd)play-inn, muziekquiz en wordt de muziektheatervoorstelling "Het mislukte debuut" gespeeld.
Aan de play-inn deden 100 deelnemers mee onder leiding van Fenny Haagsma en Andries Kramer. Martijn Oostra ontfermde zich over de slagwerkers.
De Play-inn werd afgesloten met een eindpresentatie.


Na de inspirerende presentatie verzorgde het Frysk Harmony Orkest "Muzykfirus", een verrassende quiz en muziektheater. De finaleronde van de quiz leverde louter jong trombonisten op die als hoofdprijs een muziekinstrument uit mochten kiezen. Deze instrumenten waren beschikbaar gesteld door Van Der Glas Muziekinstrumenten uit Heerenveen. Muzykfirus is mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Provincie Fryslân en diverse fondsen en tot stand gekomen door een samenwerking tussen Opera Spanga, het Frysk Harmony Orkest en FBA - Fryske Blaasakademy.

Bomvol Korpsenfestival Femuza

Bomvol Korpsenfestival Femuza

Voor het Korpsenfestival van Femuza op 8 april hadden zich maar liefst 12 verenigingen aangemeld. Helaas hebben Brassband Tzum en Excelsior Nijland zich wegens omstandigheden terug moeten trekken, waardoor er uiteindelijk tien deelnemers zijn. Elk jaar weer mag Femuza zich verheugen op een grote belangstelling voor het festival, ook van buiten de gemeente. Femuza is de federatie van Muziek en Zang in Súdwest-Fryslân.

Lees meer

Samar

SAMAR Makkum wint Zangfestival Oude Stijl

De Federatie van Muziek en Zang in Súdwest-Fryslân Femuza organiseerde op zaterdag 16 april het Zangfestival Oude Stijl in Het Anker in Makkum.

De publieksjury riep SAMAR uit Makkum tot winnaar uit van dit festival. Dit koor staat onder leiding van Jannie Kramer-Gietema.

Aan het festival namen acht koren deel die werden beoordeeld door vakjury Gerben van der Veen. Maar er was ook een publieksjury en deze bepaalt bij dit festival de winnaar. Zij beoordeelde de koren op presentatie van het totale optreden en de programmering en riep unaniem SAMAR uit Makkum tot winnaar uit. De publieksjury bestond uit Agnes en Iris Wielstra en Marijke Djurrema.

Themabijeenkomsten subsidies, fondsen en crowdfunding

Een goed idee vraagt om realisatie. Dat kost niet alleen veel energie en kalmte, maar ook bijna altijd geld.

Een manier om geld te vinden is het benaderen van fondsen. Naast fondsen werven zijn er nog allerhande andere manieren om een idee te realiseren zoals crowdfunden.

Femuza organiseert op 12 april en 23 mei een tweetal bijeenkomsten die gaan over de onderwerpen “Subsidies, fondsen en crowdfunding”. Deze bijeenkomsten zijn toegankelijk voor muziekverenigingen en koren uit de gemeente Súdwest-Fryslân.

Lees meer

Bijeenkomsten Thema's Femuza KH2018 en Jeugd

Femuza organiseert twee themabijeenkomsten die mogelijk worden gemaakt door de Gemeente Súdwest-Fryslân.

Femuza is de federatie van muziek en zang in deze gemeente, maar de bijeenkomsten zijn toegankelijk voor het hele culturele veld in de gemeente. Op 21 september gaat de bijeenkomst over het European Youth Music Festival 2018. Dit festival wordt georganiseerd onder de vlag van Leeuwarden 2018 onder de naam "At the Watergate". Tijdens de bijeenkomst zal de organisatie, Cultuur Kwartier Sneek, het culturele veld in de Gemeente Súdwest-Fryslân informeren over het festival en op welke wijze verenigingen en Femuza betrokken kunnen worden bij het project. Ook is er ruimte om ideeën aan te dragen die kunnen worden meegenomen in het project.

Lees meer

test

Femke Galama winnaar 47e Solistenconcours Femuza

IJLST – Op zaterdag 13 februari organiseerde Femuza het solistenconcours voor Súdwest-Fryslân in de Stadslaankerk in IJlst.

Aan het solistenconcours deden maar liefst 59 nummers mee, verdeeld over vier categorieën. Zij werden beoordeeld door juryleden Thijs Oud en Jorrit Laverman.

Winnaar in de categorie tot 12 jaar werd Berber Buren uit IJlst. In de categorie 12 t/m 15 jaar ging de beker naar Femke Galama uit Tjerkwerd. Beide muzikanten zijn lid van Fanfare Eendracht Maakt Macht - Oudega (Súdwest Fryslân) en Femke speelt ook nog bij Fanfare Eensgezindheid Tjerkwerd. Bij de muzikanten vanaf 16 jaar ging de winst naar Tanja Altena uit Blauwhuis, lid van Fanfare Blauwhuis. Bij de ensembles ging de hoogste eer naar het trompetsextet van Eendracht Maakt Macht.

Omdat Femke Galama met 95 punten de hoogste score van de dag haalde, nam zij de wisselbeker mee naar huis en won zij een optreden tijdens het Galaconcert van Femuza op 18 juni in Theater Sneek

Lees meer

test

Koperkids van Brassband Apollo Grou winnaar Jeugdkorpsenfestival

Maar liefst twaalf jeugdorkesten namen er deel aan het Jeugdkorpsenfestival van Femuza. Dit festival vond plaats in MFC It Harspit in Oppenhuizen.

Jurylid Gatse Hylkema riep "Koperkids" met dirigent Piet Visser tot winnaar van het festival uit. Als beste Femuza-orkest mag "De Toansetters" van Fanfare Eensgezindheid Tjerkwerd op 18 juni deelnemen aan het Galaconcert in Theater Sneek.

Pop en klassiek op gelijke hoogte

Op 14 november deden vijf koren mee aan het Korenfestival van Femuza. Dit festival vond plaats in de Grote of Sint-Gertrudiskerk in Workum. De jury wees uiteindelijk twee winnaars aan.

Na het optreden van de deelnemende koren, kon het publiek met de koren meezingen in een door Sjoerd van der Veen geschreven canon. Ondertussen vond het juryberaad plaats en uiteindelijk kwam de jury bestaande uit Angelica Braam en Jeanette Kostwinder tot het oordeel dat er twee winnaars waren: It Willekoar uit Heeg met dirigente Louiza Saitova en de Martenscantorij uit Scharnegoutum met dirigent Sjoerd van der Veen, het ene koor met een stevige solistische partij en veel swing, het andere koor met een hoog niveau van zang met diverse harmonische wendingen.

Lees meer