Twee stijlen festival - voorstel voor de festivals vanaf 2013

Er is een festval "oude" stijl en een "nieuwe" competitieve stijl. Hier is voor gekozen omdat er meerdere vragen vanuit verenigingen kwamen voor een opwaardering van het festival, met bv een wedstrijdelement erin. Daarnaast blijft de vraag om wel een laagdrempelig optreden te kunnen geven waarbij een jurylid een verslag schrijft.

Er is gekozen voor twee verschillende festivals waar iedere vereniging aan mee kan doen. De oude stijl is een combinatie geworden van wat de voormalige federaties al als festival gebruikten. Ook al heet het oude stijl, het kan dus wat afwijken van wat u gewend bent omdat het een combinatie is van de meerdere federaties.

Het doel van de festivals is om op een uitdagende manier festivals te organiseren waarbij verenigingen gestimuleerd worden het beste uit zichzelf te halen waardoor er meer mooie muziek te beluisteren valt.

De verschillen zitten met name in de jurering en het programma, hieronder zijn deze verschillen naast elkaar gezet.

Festival nieuwe stijl (competitief)

Er is een vakkundig jury aanwezig die de muzikale kwaliteiten beoordeelt. Hierbij wordt rekening gehouden met het creatief omgaan met eigen mogelijkheden van het korps. Bv een vereniging die de bezetting niet compeet heeft maar toch op een mooie manier een concourswerk kan laten horen heeft evenveel kans op de prijs als degene die alles helemaal bezet heeft. Verder wordt er op het totaal programma van de vereniging gejureerd.

Als voorwaarde deelname nieuwe stijl geldt dat er een concourswerk op het programma moet staan, verdere invulling staat vrij. De 5e, 4e, en 3e divisie hebben tussen de 20 en 30 minuten de tijd. De 2e en 1e divisie krijgen 30-40 minuten.

Voor de stimulering zijn er prijzen te winnen. Deze bestaat uit €300,00. De competitie staat in deze stijl voorop. er is één prijs te winnen, de jury legt uit waarom hij deze vereniging gekozen heeft. Er worden geen punten bekent gemaakt. De verenigingen krijgen wel allemaal een kritisch verslag mee.

Voor de bekostiging worden deelnamekosten in rekening gebracht. De verenigingen betalen als inleggeld €30,00 per vereniginging.

Festival oude stijl (thema en presentatie)

Er is een vakjury aanwezig die de muzikale kant beoordeelt en voor elke vereniging een verslag schrijft. Hiernaast is een publieksjury aanwezig die let op de Public Relations, aankleding, presentatie e.d. van de verenigingen. Er is een publieksprijs.

Het programma kan door de verenigingen zelf ingevuld worden. Verenigingen mogen een thema kiezen, zich verkleed tonen aan het publiek, maar ook kan er gekozen worden voor bijvoorbeeld een programma met kerkmuziek. Het gaat erom hoe een vereniging zich wil laten zien en op wat voor manier dat gedaan wordt. Hier zijn heel veel mogelijkheden in! Het programma dient tussen de 20 en 30 minuten te duren. Elke vereniging krijgt een kritisch verslag van de jury.

Er wordt geen inleggeld gevraagd.